Herkese merhabalar
Bu makalemizin konusu Microsoft Sistem Sertifikasyonları ile ilgili. Makalemizde; Sertifikasyon ve sertifika nedir? Microsoft Sertifikasyonları bizlere ne sağlar? Microsoft Sertifikasyonları kaça ayrılır? MCP, MCSA, MCSE, MCITP gibi unvan kısaltmaları ve bu unvanlara nasıl ulaşabiliriz? Hangi sınavları geçmemiz gerekmekte, sınavları nasıl satın alabiliriz gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
Ayrıca Microsoft’un Nisan 2012’de lanse ettiği ve Cloud’u da barındıran yeni sertifikasyonlara da makalemizde değiniyor olacağız.
Sertifikasyon ve Sertifika kavramları:
Günümüzün değişen iş yaşamında bireylerin kendine yer edinebilmesi için bilgi, yetenek ve deneyimlerini belgelemeleri istenmektedir. Sertifikasyonlar, tanımı belirlenmiş bir bilgi ve beceri düzeyi için gerekli birikimi ölçüp değerlendiren belgeleme standartlarıdır. (Anonim)
Bu kapsamda almaya hak kazandığımız evraklara da sertifika diyebiliriz. Kimi zaman basılı materyal olduğu gibi, çeşitli firmalar tarafından da Dijital Sertifikalar verilmektedir. Örneğin konumuz olan Microsoft firması çevreye olan duyarlılığından ötürü 1 Haziran 2009 tarihinden beri dijital sertifikasyon göndermektedir. Tabi siz belirli bir bedel ödeyerek basılı sertifikasyon da alabilirsiniz.
Sertifikasyonlar bize ne kazandırır?
Sertifikasyonlar bize ne kazandırır kısmında aslında amaç bellidir. Bu da bizim sınavına girdiğimiz konu ile ilgili bilgi sahibi olduğumuzun göstergesidir. Bu sayede bir iş görüşmesinde sertifikalar CV’de belirtilerek. “Ben bu konuyu biliyorum” mesajı verilir.
Sertifikasyonlar nasıl alınır?
Bir önceki bölümde Sertifikasyonlar için sınavlara girdiğimizden bahsettim. Bir veya daha fazla sınava girerek ve belirli koşulları sağlayarak, belirli sertifikaları almaya hak kazanırız. Bu sınavları da Sertifikasyonlarına sahip olmayı planladığımız markalar (Microsoft, HP, Cisco, Vmware, Citrix vb.) adına aracı kuruluşlar yapar. Bu kuruluşlardan en önemli 2 tanesi ise; Prometric ve Pearson Vue dir.
Makalemizin konusu olan Microsoft sınavlarını Prometric ile yürütürken, Cisco ve VMware firmaları Pearson Vue firması ile çalışmaktadır. Buradan anlayacağınız üzere Microsoft Sertifikasyonlarına hak kazanmak için gireceğimiz sınavlarda Prometric ile içli dışlı olacağız.
Gireceğimiz sınavlar ile ilgili bazı önemli bilgiler vermek isterim. Öncelikle sınavların dilleri ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Microsoft Sertifikasyonlarına ait bazı sınavlarda Türkçe desteği de mevcut. Diğer diller; Çince, Almanca, İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve Rusça dır.
Sınavların tabi ki bir maliyeti de var. Her bir sınav şuan, 100 Amerikan Doları ya da 53 İngiliz Sterlini karşılığı ödenerek alınabilir. Burada ufak bir tüyo vereyim. Sınavları alırken para birimi olarak Sterlini kullanmak size yaklaşık 30 TL avantaj sağlayacaktır.
Microsoft zaman zaman bazı kampanyalar düzenliyor. Örneğin; Sınavları paket olarak satın aldığınızda fiyat avantajı, Öğrenci kampanyası, kalsanız da ücretsiz olarak tekrar sınava girmenizi sağlayan Second Shot gibi. Bu kampanyalar güncellendikçe bizde ÇözümPark Forumlarımızda sizlerle paylaşıyoruz.
Sertifikasyon ile ilgili olarak bir paylaşımda daha bulunup, makalenin asıl bölümüne, Microsoft Sertifikasyonlarına geçeceğim.
Microsoft Sertifikasyonlarında karar kıldık peki Prometric‘ten sınav rezervasyonunu nasıl yaptıracağız? Bu sorunun cevabı da 2010 yılında çekmiş olduğum videoda mevcut. Buyrun aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
Prometric Sınav Rezervasyonu Nasıl Alınır Eğitim Videosu için Tıklayın!
MICROSOFT SERTİFİKASYONLARI
Sertifikasyon ile ilgili bu bilgileri de sizlerle paylaştıktan sonra; Microsoft Sertifikasyonlarına giriş yapalım. Sistem tarafını daha etraflıca takip ettiğim için sizlere sadece Microsoft Sistem Sertifikasyonları konusunda detaylı bilgi aktarıyor olacağım.
Öncelikle kısaltmaları sizlerle paylaşacağım. Bu paylaşımda bulunurken de artık rafa kaldırılmış olan daha doğrusu açılımı değişmiş olan eski terimleri paylaşacağım. Bunlar;
MCP: Microsoft Certified Professional – KALDIRILDI
Windows 2003 veya XP ile ilgili sınavlardan herhangi birisi kazanıldığında alınan sertifikaydı. Vista ve Server 2008 ile birlikte MCTS gündeme geldi. Ama Server 2003 gündemde kalmaya devam ettiğinden kaldırılamadı. Şimdi Server 2012 ve Windows 8 ile birlikte yürürlükten kaldırıldı.
Not: Microsoft Sınavlarından herhangi birini kazandığınızda size bir MCP ID verilecektir. Bu ID sizin Microsoft Sertifikalı Profesyonellerinizden olduğunuzu ifade eder ve MCP Portala giriş yapmanıza imkan tanır.
MCSA: Microsoft Certified Systems Administrator – TANIM DEĞİŞTİ
Önceden belirlenmiş 4 sınav verildiğinde alınan sertifikasyondu. Microsoft Sertifikalı Sistem Yöneticisi olarak Türkçe çevirisi yapılabilecek sertifikaydı.
MCSE: Microsoft Certified Systems Engineer – TANIM DEĞİŞTİ
MCSA olduktan sonra, 3 adet daha sınavı geçerek alınabilen sertifikasyondu. Türkçe’ye çevrildiğinde amiyane tabirle havası çok farklıydı. Microsoft Sertifikalı Sistem Mühendisi.
Yazılım tarafında pek bilgim olmamasına rağmen kısaca terimleri açıklamaya çalışacağım.
MCPD: Microsoft Certified Professional Developer
Tam kelime çevirisine baktığımızda Microsoft Sertifikalı Profesyonel Geliştirici olarak çevirebiliriz. Alan bazlı ve ya ürün sertifikalar alma şansınız var. Örneğin Web Developer, Windows Developer ya da Silverlight, Sharepoint, Windows Phone Developer ve benzeri sertifikasyonlara sahip olma seçenekleriniz mevcut. Her alan için ortalama 3 ile 4 arasında sınava giriyorsunuz.
MOS: Microsoft Office Specialist
Microsoft Office Uygulamalarında Uzman olduklarını belgelemek isteyenlerin girebileceği sertifikasyon programıdır.
Word ve Excel’in normal ve Uzman düzeyinde birer sınavı vardır. Diğer Powerpoint, OneNote, Outlook gibi Office uygulamalarının da birer adet sınavı mevcuttur.
MCT: Microsoft Certified Trainer
Microsoft Sertifikalı Eğitmen olarak Türkçe’ye çevirebiliriz. MCT’ler Microsoft Eğitimlerini vermeye resmi olarak yetkilidir diyebiliriz.
MCM (Microsoft Certified Master) ve MCA (Microsoft Certified Architect)
Bu sertifikasyonlar özel sertifikasyonlardandır. MCM: Microsoft Certified Master ve MCA ise Microsoft Certified Architect olarak çevrilebilir. Bir alanda uzman ötesi olan şahıslara verilir. Örneğin Exchange için gereksinimler kısaca şöyledir.
-
Exchange 2003 üzerinde kurulum, yapılandırma ve sorun giderme konularında 5 yıl ve üzeri deneyim
-
Exchange 2007 üzerinde kurulum, yapılandırma ve sorun giderme konularında 3 yıl ve üzeri deneyim
-
Exchange 2010 üzerinde kurulum, yapılandırma ve sorun giderme konularında 1yıl ve üzeri deneyim.
-
Akıcı İngilizce konuşma, okuma, yazma.
Bunların yanında birkaç haftalık eğitim ve Laboratuvar çalışmalarına katılma zorunluluğu gibi gereksinimleri bulunmaktadır.
Şuan için aşağıdaki dallarda bu sertifikasyonlar verilmektedir.
MCA: Microsoft Exchange Server
MCA: Microsoft SharePoint Server
MCA: Microsoft SQL Server
MCA: Windows Server: Directory
MCM: Microsoft Exchange Server 2010
MCM: Microsoft Lync Server 2010
MCM: Microsoft SharePoint Server 2010
MCM: Microsoft SQL Server 2008
MCM: Windows Server 2008 R2: Directory
Microsoft sitesindeki gözlemlerime göre Türkiye’de SQL’de 1 kişi ve Exchange Server’da da 1 kişi toplamda 2 kişi bu ünvana sahip ve Microsoft bünyesinde görev alıyorlar. MCA ve MCM’ler için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.
http://www.microsoft.com/learning/en/us/certification/master.aspx#meet
Sertifikasyonlar hakkında kısaca bilgi verdikten sonra güncel sertifikasyonlara, özellikle biz Sistemcileri ilgilendiren sertifikasyonlara geçebiliriz.
MCTS: Microsoft Certified Technology Specialist
Bu sertifikasyonu Server 2003 Ailesi zamanındaki MCP (Microsoft Certified Professional) gibi düşünebiliriz.
Hemen hemen her Microsoft ürününde bir ve ya daha fazla MCTS sertifikasyonu alabilirsiniz. Bu makaleyi yazdığım tarih itibari ile (Mayıs 2012) emekli olacak sınavlar, Yazılım, Client, Server kısacası tüm ürünler dahil, toplamda 59 adet MCTS Sertifikasyonu mevcut. Örneğin:
-
70-680 kodlu sınava girerek MCTS: Windows 7, Configuration sertifikasyonuna sahip olabilirsiniz.
-
70-640 kodlu sınava girerek MCTS: Windows Server 2008 Active Directory, Configuration sertifikasyonuna sahip olabilirsiniz.
-
70-662 kodlu sınava girerek MCTS: Microsoft Exchange Server 2010, Configuration sertifikasyonuna sahip olabilirsiniz.
Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Zaten bir sonraki sertifikasyonda da görebileceğiniz üzere, bazı sertifikasyonlara sahip olmak için birden fazla sınava gireceğimizi ve dolaylı olarak birden fazla MCTS Sertifikasyonuna sahip olabileceğimizi göreceksiniz.
MCITP-SA: Microsoft Certified IT Professional – Server Administrator
Bu sertifikayı alabilmek için aşağıdaki sınavları geçmeniz gerekmektedir. Toplamda 3 sınavdır. Sıralama önemli değildir. İstediğiniz sınavı seçerek başlayabilirsiniz. Bu sertifikasyon için gireceğiniz sınavlarda MCTS sertifikasyonlarına da sahip olacaksınız. Ayrıca bu sınavlar, diğer sertifikasyonlarda da sayılabilmektedir. Örneğin; 70-640 sınavı MCITP:SA, MCITP:EA ve MCSA 2008 sertifikasyonlarında da geçerlidir.
Sınavlar:
70-640: Windows Server 2008 Active Directory, Configuring
70-642: Windows Server 2008 Network Infrastructure, Configuring
70-646: Windows Server 2008, Server Administratorructure, Configuring
MCITP-SA: Microsoft Certified IT Professional – Enterprise Administrator
Bu sertifikasyon MCITP:SA sertifikasyonunun bir üst seviyesidir. Toplamda 5 sınavdır. MCITP: SA olduktan sonra alabileceğiniz gibi direk bu sertifikasyona da sahip olabilirsiniz. MCITP:SA olduktan sonra 3 sınav daha geçerek MCITP:EA sertifikasyonuna sahip olabilirsiniz.
Sınavlar:
70-640: Windows Server 2008 Active Directory, Configuring
70-642: Windows Server 2008 Network Infrastructure, Configuring
70-643: TS: Windows Server 2008 Applications Infrastructure, Configuring
70-647: Pro: Windows Server 2008, Enterprise Administrator
Ayrıca aşağıdaki sınavlardan birini geçmelisiniz. Benim tavsiyem 70-680: Windows 7 sınavını vermenizdir.
70-620: TS: Configuring Microsoft Windows Vista Client
70-680: TS: Windows 7, Configuring
70-681: TS: Windows 7 and Office 2010, Deploying
MCITP: Virtualization Administrator on Windows Server 2008 R2
Bu sertifikasyon Sanallaştırma Uzmanı olduğunuzu belgelendirmenizi sağlayacak olan sertifikasyon programıdır. Aşağıdaki 3 sınavı geçmeniz gerekmektedir.
Sınavlar:
70-669: TS: Windows Server 2008 R2, Desktop Virtualization
70-693: Pro: Windows Server 2008 R2, Virtualization Administrator
70-659: TS: Windows Server 2008 R2, Server Virtualization
Not: MCITP Sertifikasyonlarını çoğaltabiliriz. Bu sertifikasyonların detaylı bilgilerine Microsoft Learning sayfalarından ulaşabilirsiniz. Benim de makalemi yazarken yararlandığım tek kaynak kişisel tecrübelerimin haricinde bu sitedir.
MCSA ve MCSE hortladı mı yoksa?
Şimdi gelelim Microsoft’un yeni lanse ettiği, daha doğrusu tanımlarında değişiklik yaptığı sertifikasyonlarına. Makalemizin başlarında MCSA ve MCSE nin kelime açılımlarına bakmıştık. Microsoft Server 2012 ile birlikte bu tanımlarında değişiklik yoluna gitti. Şuan çok fazla bilgi gün ışığına çıkmamış olsa da sınav bilgileri paylaşıldı. Sizlere bu yeni sertifikasyonlar konusunda bilgi vermeye çalışacağım.
Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA): Windows Server 2008
Bu sertifikasyon yeni nesil sertifikasyonlardan biridir. Önceden Systems Administrator iken şimdi Solutions Associate olarak değişmiştir. Tabi sadece kelime anlamından ziyade tanımının da değişeceği aşikâr. Yeni bilgiler geldikçe Forumlarımızda paylaşıyor olacağız. Şimdilik sadece geçmeniz gereken sınavları sizinle paylaşmaya çalışacağım.
Bu sertifikasyonu almaya hak kazanmak için aşağıdaki sınavları geçmek zorundasınız. Sanırım bu sınavlar size tanıdık geldi. Bakınız: MCITP: SA Microsoft der ki; Eğer MCITP: SA ve ya MCITP: EA sertifikasyonuna sahipseniz, MCSA: Windows Server 2008 sertifikasyonuna da sahipsiniz.
Sınavlar:
70-640: Windows Server 2008 Active Directory, Configuring
70-642: Windows Server 2008 Network Infrastructure, Configuring
70-646: Windows Server 2008, Server Administratorructure, Configuring
Not: Bu sertifikasyon MCSE: Private Cloud ve MCSA: Windows Server 2012 sertifikasyonları için gereksinimlerden ilkidir.
Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA): Windows Server 2012
Adından da anlaşılacağı üzere Windows Server 2012 üzerindeki yetkinliğinizi gösterecek Microsoft Sertifikasyonudur. Bu sertifikasyona hak kazanabilmek için, aşağıdaki sınavları geçmeniz gerekmektedir.
Sınavlar:
70-410: Installing and Configuring Windows Server 2012
70-411: Administering Windows Server 2012
70-412: Configuring Advanced Windows Server 2012 Services
Not: Bu sınavların bir kısmı Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Veya aşağıdaki sertifikasyonlardan herhangi birine sahipseniz, Upgrade yoluna giderek, sadece 70-417 nolu sınavı kazanarak MCSA: Windows Server 2012 sertifikasyonuna sahip olabilirsiniz.
MCSA: Windows Server 2008 |
MCITP: Virtualization Administrator |
MCITP: Enterprise Messaging Administrator |
MCITP: Lync Server Administrator |
MCITP: Sharepoint Administrator |
MCITP: Enterprise Desktop Administrator |
Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE): Desktop Infrastructure
Bu sertifikasyon da yeni nesil sertifikasyonlardan bir diğeridir. Detaylı bilgiler geldikçe forumlarımızda sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Microsoft sitesindeki tanım, çevirebildiğim şekli ile şöyle:
“Çalışanlar, işyerine daha fazla kişisel cihaz getirdiği için, BT departmanları, hizmeti her yerde güvenli ve kullanılabilir tutarken, bugünün çalışma stillerini nasıl etkinleştireceği konusunda zorlanmaktadırlar.
Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE) Desktop Infrastructure Sertifikasyonu kazanarak, cihazlar üzerinden şirket kaynaklarına güvenilir ve esnek erişim sağlayabileceğinizi kanıtlayın.“
Sınav bilgileri ile devam edelim.
Sınavlar:
70-415: Implementing a Desktop Infrastructure
70-416: Implementing Desktop Application Environments
Yine Upgrade seçeneği de mevcut olacak.
Sınavlar:
70-415: Implementing a Desktop Infrastructure
70-416: Implementing Desktop Application Environments
70-417: Upgrading Your Skills to MCSA Windows Server 2012
Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE): Server Infrastructure
Yine yeni nesil sertifikasyonlardan olan Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE): Server Infrastructure sertifikasyonu için Microsoft sitesindeki tanım şu şekilde:
“BT Departmanları hızla değişen iş ihtiyaçlarına adapte olmak için, çevik ve efektif maliyetli etkin bulut çözümlerine ihtiyaç duyar
Değişen bu taleplere cevap ver ve Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE): Server Infrastructure sertifikasyonu ile tanın”
Sınav bilgileri ile devam edelim.
Sınavlar:
70-413: Designing and Implementing a Server Infrastructure
70-414: Implementing an Advanced Server Infrastructure
Upgrade seçeneği ise şu şekilde:
Sınavlar:
70-417: Upgrading Your Skills to MCSA Windows Server 2012
70-413: Designing and Implementing a Server Infrastructure
70-414: Implementing an Advanced Server Infrastructure
Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE): Private Cloud
Ve son sertifikasyonumuz Cloud ile ilgili. Malum Cloud son günlerde çok rağbet gören konulardan bir tanesi. Portalımızda da bu konu ile ilgili çok fazla kaynağa erişebilirsiniz. Microsoft Cloud’a çok önem veren şirketlerden bir tanesi. Bu konuda da Sertifikasyon Planını yapmış durumda.
Sınavlar:
70-247: Configuring and Deploying a Private Cloud with System Center 2012
70-246: Monitoring and Operating a Private Cloud with System Center 2012
Makalemizin son bölümünde sizlere birkaç çeşit eskiden yeniye doğru olacak şekilde sertifika örnekleri sunacağım.
Microsoft Certified Professional (MCP)
Microsoft Certified Systems Administrator on Windows Server 2003 (MCSA)
Microsoft Certified Technology Specialist: Windows 7 (MCTS)
Microsoft Certified IT Professional: Server Administrator (MCITP:SA)
Microsoft Certified Solutions Associate on Windows Server 2008 (MCSA)
Örnek sertifikasyonlar resimlerde gördüğünüz gibidir. Herhangi bir sınavı geçtiğinizde MCP üyeliğiniz için e-mail adresinize bir kayıt maili gelir. Daha sonra MCP sitesine giriş yapabilirsiniz. Bu site üzerinden sertifikalarınızı PDF veya XPS olarak yüksek çözünürlükte indirebilirsiniz. Daha sonra Renkli Printer çıktısı alarak saklayabilirsiniz. Ya da orijinal şekilde Microsoft’tan ücreti karşılığında sertifikalarınızı basılı şekilde satın alabilirsiniz.
Ücretlendirme ise şöyle:
Bir seferde 6 sertifika sipariş edebilirsiniz. İlk sertifika Taşıma ücreti dahil 9,95 $, diğer her bir sertifika için 0,99 $ dır. Taşıma ücreti Standart posta için geçerlidir. Eğer Express seçecek olursanız 30,25 $ kargo ücreti ekstra ödersiniz. Bu bilgiler ışığında,
Örneğin:
Standart Posta ile 6 adet sertifika istediğimizde Toplam Ücret
9,95 $ + (5*0,99 $ ) = 14,90 $ dır.
Bu makalemizde sizlere Microsoft Sertifikasyonları ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım. Sertifikasyonlar ve girilecek olan sınavlar, ilk bakışta biraz karışık gibi gelebilir. Ama mantığını kavradıktan sonra gayet kolay bir işleyişi var. Sizin nasıl ilerleyeceğinizi öncelikle kafanızda belirlemeli ve sınavlara girmelisiniz.
Bu konu ile ilgili anlamadığınız, merak ettiğiniz konuları sormaya çekinmeyin. Sizlere yardımcı olmaya hazırız. Umarım yararlı bir makale olmuştur.
İyi çalışmalar.
Erdem Çilingiroğlu
Kaynak:
çok güzel dokuman olmuş
Değerli yorumunuzu paylaştığınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Erdem Bey
değerli bilgiler sunmuşsunuz, benim gibi yıllar sonra sınav maratonuna başlayacaklar içinde detaylı ve açıklayıcı olmuş. Türkçeleştirilen sınavlar ile ilgili düşüncelerinizi öğrenmek isterim.
teşekkür ederim
Merhaba,
Ben Türkçe Sınavlara hiç girmedim. Ama genel olarak korkum terimler. Domain, tree vb. kavramları nasıl çeviriyorlar bilmiyorum. Bence ingilizce olarak girin.
Erdem Bey Merhaba,
Ben 2009 yılında Bilge adam kurumundan sistem ve network eğitimi aldım.2010 yılında 70-620 için sınava girdim kazandım.Yalnız daha sonra bazı olumsuzluklar yüzünden seneler geçti.Şuan yarım kalan herşeyi toplamakla meşgul oluyorum.Sizden öğrenmek istediğim bu sınav kaldırıldığı için tekrar baştan girip girmeyeceğimi merak etmemdir.Teşekkürler