Merhabalar arkadaşlar,
Bir önceki makalemizde Uygulama Sanallaştırma (Application Virtualization) konusuna giriş yapmış, Microsoft’un bu alandaki temsilcisi Microsoft Application Virtualization Uygulamasını ve bileşenlerini tanımıştık. Bu makalemizde ise Microsoft Application Virtualization Uygulamasının adım adım kurulumunu ve olası 2 hataya karşı Sorun giderme (Troubleshooting) yöntemlerini sizlere aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle Microsoft App-V için ön hazırlık gereksinimlerimizden (Prerequirements) bahsedelim:
App-V Management Server ve Streaming Server Rolleri için en az
CPU: Pentium III Destekli, 1 GHz işlemci
RAM: 512 MB Ram
HDD: 200 MB kurulum için alan. (CONTENT dizini hariç)
OS: Server 2003, 2003 R2, 2008, 2008 R2 özelliklerine sahip Sunucu.
SQL Server 2000 SP3, SP4 – SQL Server 2005, SQL Server 2008, SQL Server 2008 R2 sürümlerinden birine sahip bir Database Server.
Merkezi Yönetim için Active Directory Servisi kurulmuş bir Domain Controller.
Eğer Microsoft App-V kurulumu için gereksinimlerimizi karşılayabiliyorsak, kuruluma geçebiliriz.
Benim makale ve testlerim için kullandığım ortam şu şekilde:
Active Directory Servisinin yüklü olduğu bir DC: Windows Server 2008 R2 (1 GB Ram / Sanal)
Database Server için: MS SQL Server 2008 R2 kurulu, Windows Server 2008 R2 (2 GB Ram / Sanal)
App-V Server için: App-V 4.5 kurulu, Windows Server 2008 R2 (1 GB Ram / Sanal)
Not: Şimdilik sadece kurulum ortamından bahsediyorum. Sequencer için hazırlamış olduğum Client İşletim Sistemlerini bu yapıya dâhil etmedim.
Kuruluma başlamadan önce Server Manager / Roles sekmesinden Web Server (IIS) Rolünü kurmamız gerekiyor. Full kurulum yapabileceğiniz gibi isterseniz çalışması için gerekli bileşenleri de yüklemeniz yeterli olacaktır. Default kurulumun yanında aşağıdaki bileşenleri de yüklemeniz gerekmektedir.
MDOP Paketini (Microsoft Desktop Optimization Pack) ISO olarak temin ettikten sonra;
İstersek imaj olarak, istersek DVD’ye yazarak kullanabiliriz. İmajımızı ya da DVD’ye yazdıysak DVD’mizi sürücümüze takıyoruz. Aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşıyoruz. MDOP Paketi gördüğünüz üzere bazı uygulamalarla birlikte gelmekte bu nedenle Pack (Paket) ibaresi yer almakta. Bu uygulamaların ne işe yaradığına kısaca değinecek olursak;
Enterprise Desktop Virtualization: Microsoft Desktop Optimization Pack içerisinde ilgi görecek diğer yazılımlardan bir tanesidir. Med-V ne işe yarar sorusuna verebileceğimiz en net cevap. Fiziksel olarak çalıştırdığımız Windows 7 işletim sistemli bilgisayarlarımız içinde sanal olarak Windows XP Uygulamalarını kullanmamıza olanak sağlar.
Diagnostic and Recovery Toolset: DART kısaltmasıyla tanıdığımız bu uygulama, Client bilgisayarlarda çıkacak olan sorunlar da, sorunların çözümü için gerekli onlarca yazılımı içerisinde bulundurur. Herkesin yakından tanıdığı ERD Commander yazılımı da artık bu paket kapsamındadır. Konu ile ilgili; ÇözümPark Ekip Üyesi ve yazarlarından M. Hakan Can hocamızın güzel bir makalesi var. Linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Microsoft Diagnostics and Recovery Toolset MSDaRT Nedir?
Asset Inventory Service: Bu uygulama sayesinde yapımızda bulunan Donanım ve Yazılım envanterini çıkarabiliyoruz.
Application Virtualization for Desktops: App-V’ye bir önceki makalemizde değinmiştik. Bu makalemizde ise kurulumunu gerçekleştireceğiz. Ama tekrar özetlemek gerekirse; Uygulamalarımızı sanallaştırdığımız, sunduğumuz ve Client bilgisayarlara dağıttığımız uygulamaları kapsar.
Advanced Group Policy Management: Adından da anlaşılabileceği üzere Gelişmiş Group Policy Ayarlarını yönetebildiğimiz bir uygulama. Bu uygulama sayesinde IT çalışanlarına belirli yetkiler vererek Group Policy ayarlarını görebilmesini ve değiştirebilmesini sağlayabiliriz. Tabi bunu bir onay mekanizması kapsamında gerçekleştirebiliriz. Siz onaylamadan Group Policy değişiklikleri etkin olmaz.
System Center Desktop Error Monitoring: Bu uygulama sayesinde Client Bilgisayarlarda çıkan hata raporlarını görüntüleyebilirsiniz.
Biz bu menüden Application Virtualization for Desktops seçeneğini tıklıyoruz.
Gelen ekrandan “Install Management Server 4.5 SP1” seçeneğini seçiyoruz.
Her zaman olduğu gibi bizi bir sihirbaz karşılıyor. “Next” butonunu tıklayarak geçiyoruz.
Lisans sözleşmesi ekranında, sözleşme görüntüleniyor. Sözleşmeyi kabul etmeden kurulum devam etmiyor. “I accept the license terms and conditions” seçeneğini işaretliyoruz ve “Next” butonuna tıklıyoruz.
Bu ekranda bize Microsoft Update’lerini kullanıp, kullanmayacağımız ile ilgili soruyu soruyor. Microsoft Update kullanmak istemiyorsak “I don’t want to use Microsoft Update” seçeneğini eğer kullanmak istiyorsak “Use Microsoft Update when I check for updates (recomended)” seçeneğini işaretliyoruz. Ben kullanmak istediğim için ilgili seçeneği işaretledim.
Şimdiki ekranda kayıt bilgilerini istiyor. Firmanıza göre bilgileri girebilirsiniz. Ben test ortamında olduğum için “Erdem Çilingiroğlu” ve “Çözümpark” değerlerini girdim.
Kurulum tipini belirlediğimiz ekranla karşılaşıyoruz. “Typical (Tipik)” ve ya “Custom (Özel)” bir kurulum yapma imkânımız bulunmakta. Ben nelerin kurulacağını göstermek adına “Custom” kurulum tipini seçiyorum.
Gördüğünüz üzere kurulacak roller aşağıdaki ekranda görülmekte. “App Virt Management Console“ farklı bir bilgisayara da kurulabilmekte. App Virt Management Console’u aşağıdaki özelliklere sahip bilgisayarlara kurabilirsiniz.
CPU: PIII 450 Mhz
RAM: 256 MB
HDD: 200 MB alan
OS: Windows XP, Vista, 7, Server 2003, Server 2003 R2, Server 2008, Server 2008 R2
Not: İşletim Sistemlerinin de gereksinimlerini unutmamalıyız. Ben App-V Console için minimum gereksinimleri verdim.
Şimdiki ekranda Database’in nerede olduğunu soruyor. Ortamınızda kurulu SQL Server’ları aşağı açılır listeden görebilirsiniz. Eğer SQL Server’ınızı göremiyorsanız “Use the following host name to access the database server” seçeneğini işaretleyerek kendiniz de SQL Sunucunuzun yerini gösterebilirsiniz. Ben “SQL” adındaki SQL Sunucumu seçerek devam ediyorum.
NOT: Hostname girerek de SQL Sunucunuza ulaşamıyorsanız makalemizin ilerleyen bölümlerinde paylaşacağım Sorun giderme yöntemlerini deneyin.
Şimdiki ekranda SQL Sunucumuzda oluşturulacak olan Veritabanının (Database) adını belirlememiz isteniyor. Default (Varsayılan) olarak “APPVIRT” gelmekte ama ben başka testlerde yaptığımdan dolayı o isimde bir Veritabanı mevcut, bu nedenle “APPVIRT-Test” adını veriyorum.
Bu ekranda eğer güvenli bir bağlantı oluşturacaksak, bizden bunu aktif etmemizi ve sertifikayı göstermemizi istiyor. Eğer güvenli bir bağlantı oluşturmak istiyorsak “Use enhanced security” seçeneğini işaretlemeliyiz. Ben güvenli bir bağlantı oluşturmak istemediğim için bu ekranı geçiyorum.
TCP Port ayarlarımızı yaptığımız bölüm. Default’ta 554 nolu portu kullanmakta. Biz istersek “Use custom port” seçeneğini işaretleyerek kendimiz de bir port atayabiliriz. Ben “Use default port (554)” seçeneğini işaretleyerek devam ediyorum.
Şimdiki ekranda sunucuyu yönetecek olan Administrator hesaplarını tanımlıyoruz. “Domain Admins” seçerek bu ekranı geçiyorum.
Bu ekranda da uygulamaları kullanacak olan kullanıcı grubunu seçiyoruz. “Domain Users” seçerek bu ekranı da geçiyorum.
Gelen ekranda “CONTENT” klasörünün yerini belirliyoruz. Bu klasör Sanallaştırdığımız uygulamaları kopyalayacağımız klasördür. App-V Management Server uygulamasını kurduktan sonra bu klasöre paylaşım izinleri vereceğiz.
Bütün ayarları yaptık. Sihirbazımız kurulumu başlatmak için hazır. “INSTALL” butonuna tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.
Kurulumumuz tamamlandı. Finish butonuna tıklıyoruz. Bilgisayarımızı yeniden başlatmamızı isteyecektir.
Bilgisayarımız yeniden başladıktan sonra Administrative Tools altından “Microsoft Application Virtualization Console” uygulamasını çalıştırıyoruz. Gelen ekranda bizden sunucu bilgilerini istiyor. Web Service Host Name kısmına “Localhost” ya da “Sunucu Adı” girebiliriz. Eğer güvenli bir bağlantı kullanmayı tercih ettiysek; “Use secure connection” seçeneğini işaretliyoruz. Login Credentials kısmına ise Admin’lik hakkı verdiğimiz kullanıcı hesabını seçiyoruz. OK tıklıyoruz.
Not: Eğer “Microsoft Application Virtualization Console” u başka bir bilgisayara kurduysanız, Web Service Host Name kısmına sunucu adını yazmalısınız.
Gördüğünüz gibi uygulamamız çalıştı. Şimdi yapmamız gereken bir ayar daha kaldı.
Sunucu adı üzerinde Mouse’un Sağ tuşuna basarak “System Options” seçeneğini seçiyoruz.
General sekmesi altından “Default Content Path” ini belirlememiz gerekiyor. Yalnız bunun için Network yolunu kullanmalıyız! Browse ile “CONTENT” klasörüne geldikten sonra Mouse Sağ tuşuna basarak Properties penceresini görüntülüyoruz. Oradan Sharing sekmesine geçip, Advanced Sharing diyerek klasöre “Everyone” “Read” hakkı veriyoruz.
Daha sonra Network Path’ini kopyalıyoruz.
Kopyaladığımız Network Path’ini Default Content Path kısmına yapıştırıyoruz. Böylece ayarlarımız da tamamlanmış oldu.
Şimdi çalışıp çalışmadığını test edelim. Öncelikle aşağıdaki “Program Files” ve “Program Files(x86)” klasörlerinin bulunduğu ekrandan görebileceğiniz üzere, bilgisayar yeni kurulmuş. Üzerinde sadece Application Virtualization Client yazılımı yüklü. Ekstra kurulmuş bir uygulama yok.
Masaüstümüz şuan için boş. Application Virtualization Client uygulamasını çalıştırıyorum. Sunucum üzerinde Mouse’un Sağ Tuşuna basarak, Refresh Server seçeneğini tıklıyorum.
Bakın bir anda masaüstüne bazı kısayollar geldi. Bu kısayollar benim daha önce test için sanallaştırdığım uygulamaların kısayolları. Görebileceğiniz üzere Office 2007’yi, Firefox tarayıcısını ve WinRAR Sıkıştırma programını sanallaştırdım.
Not: Uygulamalar Nasıl Sanallaştırılır? Sorusunun cevabını yakın zamanda yayınlayacağım makalem ile veriyor olacağım.
Şimdi sanallaştırdığım bu uygulamalardan Microsoft Word 2007 uygulamasını çalıştırıyorum. Bakın sağ alt tarafta bir balon belirdi ve Uygulamanın çalıştırılıyor olduğunu bize iletti.
Bu resimden de görebileceğiniz üzere Microsoft Word programı sorunsuz bir şekilde çalıştı.
SORUN GİDERME (TROUBLESHOOTING)
Microsoft Application Virtulization Management Server kurulurken bazı hatalar alma olasılığınız vardır. Şimdi sizlerle bu hatalar ile ilgili Sorun Giderme yöntemlerini paylaşmak istiyorum.
Error 25120:
Kurulum esnasında alınan bu hata; IIS kurmadığınız ya da eksik kurduğunuz taktirde çıkar. Çözümü IIS için gerekli bileşenleri yüklemektir.
Error 25109:
Yine kurulum esnasında alınan hatalardandır. App-V Management Server ile SQL Database arasında iletişim kurulamadığının göstergesidir. Çözümü SQL Server’ı baştan kurmak. Ama kurmadan önce Regional Settings (Bölgesel Ayarları) İngilizceye çekmelisiniz. SQL Kurulum aşamasında da Server Ayarlarını yaptığımızda “Collation” sekmesindeki Collation ayarını “SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS” olarak ayarlamalısınız.
Error 25108 hatası çok sık çıkmamakla birlikte yine Database bağlantısı ile ilgili bir hatadır. Error 25109 hatasında olduğu gibi; Bilgisayarınızın Bölgesel Ayarlarını ve SQL Sunucunuzun Collation ayarlarını kontrol etmeniz gerektiğini ifade etmektedir.
Kurulum esnasında Database Sunucuyu seçeceğiniz açılır kutuda SQL Sunucunuzu göremiyorsanız. Windows Firewall yazılımınızın devrede olup olmadığına bakın. Ayrıca SQL Sunucunuzdaki Servislerinin çalışıyor olduğununda emin olun.
Bunlar en sık karşılaşma olasılığınız olan hatalardır. Eğer bunların dışında da hatalar ile karşılaşırsanız; ÇözümPark Forumlarımızdan bizlere sorabilirsiniz.
Bu makalemde sizlere Microsoft Application Virtualization Management Server Adım Adım Nasıl Kurulur? anlatmaya çalıştım.
Bir sonraki makalemizde; Bir uygulamayı sanallaştırmak için gerekli olan “Sequencer” uygulaması nasıl kurulur ve bir uygulama nasıl sanallaştırılır konularına değiniyor olacağız.
Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde tekrar görüşmek dileği ile.
Saygılarımla,
Erdem Çilingiroğlu