Erdem Çilingiroğlu

Paylaş:

 

Merhabalar arkadaşlar,

Application Virtualization (Uygulama Sanallaştırma) Makale serimize devam ediyoruz. Önce geçmişe kısaca bir göz atalım. İlk olarak hatırlarsanız; “Uygulama Sanallaştırmaya (Application Virtualization) Giriş” makalemiz ile sistemi tanımaya çalışmıştık. Arkasından 2. makale olarak “App-V Management Server’ın kurulması” konusunu işledik. 3. makalemizde ise “Sequencer ile bir uygulamanın sanallaştırılması” konusunu sizlerle paylaştım. Şimdiki makalemizin konusu ise:

Sequencer ile sanallaştırdığımız bir uygulamayı App-V Management Server’a nasıl import edebiliriz? Bu uygulamaların Client Bilgisayarlar tarafından alınmasını sağlayacak olan Application Virtualization Client uygulamasının kurulumu ve gerekli ayarların yapılması.

Bu makalemi yazarken çalıştığım şirketteki gerçek ortamı kullandım. Application Virtualization Teknolojisini çalıştığım şirkette aktif olarak kullanıyoruz. Yaşadığımız sorunlar ve bu sorunlara karşı  geliştirdiğimiz çözümlerden ötürü, önceden yazdığım ve gelecekte yazacağım makalelerimde “Troubleshooting” kısımları ya da naçizane tavsiyelerim olacaktır.

Not: Şirket verilerini içeren kısımları affınıza sığınarak sileceğim ve bu kısımlarla ilgili gerekli açıklamaları sizlere detaylı olarak aktaracağımı belirtmek isterim.

İlk olarak sanallaştırdığımız uygulamaların App-V Management tarafından import edilmesi işlemine bakalım.

Daha önceki makalelerimi okuduğunuzu ve test ortamınızı kurduğunuzu varsayıyorum. Aldığım 1-2 feedback üzerine makalelerim sonucu firmalarına bu teknolojiyi getirmeye çalışan arkadaşların olduğunu öğrendim. Bu gerçekten sevindirici bir haber.

App-V Management Server’a bağlantı kurarak “Application Virtualization Management Console”u açıyorum. Aşağıda paylaştığım ekran görüntüsünde daha önceden sanallaştırdığım uygulamaları görmektesiniz.

 

clip_image002

Daha önceden sanallaştırdığım bir uygulama olan “WinRar” Uygulamasını “import” etme işlemlerine geçelim.

İlk işlem olarak; Daha önce Sequencer ile sanallaştırdığım ve paket haline getirdiğim “WinRar” klasörünü “CONTENT” dizinimize kopyalayalım.

clip_image004

 

Daha sonra tekrar Management Console’u açıyorum. “Applications” seçeneği seçili iken; Mouse’un sağ tuşuna basıyorum ve “import” seçeneğini işaretliyorum.

clip_image005

Import seçenekleri gelmekte. Bu ekranda Description ekleyebilirsiniz. Varsa  License Grubunuzu belirleyebilir ve App-V Sunucu grubunu ayarlayabilirsiniz. (Sonraki makalelerimizde inceleyeceğiz)

clip_image006

Gelen ekranda Sanallaştırdığımız uygulamanın kısayollarının nerelere oluşturulacağını belirliyoruz. Benim için “Masaüstü”, “Kullanıcının Başlat Menüsü” ve “Gönder” menüleri yeterli. Seçimlerimi yaptıktan sonra NEXT butonuna tıklıyorum.

clip_image007

Gelen ekranda Sanallaştırdığımız uygulamanın hangi dosya uzantılarını tanıyacağını belirtiyor. Bu uzantılar arasında değişiklik yapmak istediğimiz varsa EDIT butonuna tıklayarak değişiklik yapabilir. ADD Butonu ile yeni uzantı ekleyebilir ya da REMOVE butonu ile uzantıları silebilirsiniz.

Ben default hali ile bırakıyorum.

clip_image008

Access Permisions ekranı; Sanallaştırdığımız uygulamanın hangi gruba ait kullanıcılar tarafından kullanılabileceğini ayarladığımız kısımdır.

 

clip_image010

TAVSİYE: Dikkat ettiyseniz “App-V Test Grup adında bir grubum var. Bu gruba Ben dahil, uygulamaları sanallaştırdıktan sonra ilk test etmesi gereken kişileri ekledim. Şirketinizde direk prod. ortamına kuracaksanız. Bu şekilde bir grup yapıp, uygulamaları test ettikten sonra domaininizdeki kullanıcılara dağıtmanızı tavsiye ederim.   

Şimdiki ekran summary ekranı yani özet. Kontrol ettikten sonra FINISH butonunu tıklayarak “import” etme işlemini tamamlamış oluyoruz.

clip_image011

Gördüğünüz üzere WinRar uygulaması Applications penceresine geldi. Uygulamamız yayınlanmaya hazır.

clip_image013

 

Şimdi Application Virtualization Client uygulamamızı kuralım ve paketleri çekmemiz için gerekli ayarları yapalım.

İlk olarak Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) DVD’mizi sürücümüze takalım. Önceki makalelerimizden hatırlayacağınız gibi aşağıdaki gibi bir Autorun ekranı geliyor. Microsoft Application Virtualization for Desktops seçeneğini seçiyoruz.

clip_image015

Bu menüden de Install Desktop Client 4.6 (32-Bit) seçeneğini seçerek uygulamanın kurulmasını sağlıyoruz.

clip_image017

Gelen ekrandan görebileceğiniz üzere uygulamamız bazı gereksinimlere ihtiyaç duyuyor. Install diyerek bu gereksinimlerin kurulmasını sağlıyoruz.

clip_image018

Tipik kurulum aşamalarını NEXT diyerek geçiyoruz.

clip_image019

Uygulama kurulumu tamamladı. Finish diyerek kurulumu sonlandırıyoruz.

clip_image020

Uygulamamız kurulduktan sonra Start Menüsü altında “Application Virtualization Client” adında bir kısayol oluşacaktır. Bu kısayolu “Administrator hesabıyla” açalım. Gelen ekranda sol tarafta bulunan menülerden “Publishing Servers” seçeneğini tıklayalım. Sonrasında sağ taraftaki boş alanda sağ tuşa basarak “New Server” seçeneğini seçelim.

clip_image022

Gelen ekranda “Display Name” olarak istediğiniz bir isim girebilirsiniz. Ben “App-V Server” olarak giriş yapıyorum. Type kısmından da “Application Virtualization Server” seçeneğini seçip Next butonuna tıklayalım.

NOT: TYPE kısmında seçeceğimiz ayar bizim “Application Virtualization Management Server” kurarken seçtiğimiz ayar ile aynı olmalı. Örneğin kurulumu yaparken siz Gelişmiş güvenlikli (Enhanced Security) seçtiyseniz. Bu ekranda da ona göre seçim yapmalısınız!

clip_image023

Hostname olarak kurduğunuz App-V sunucunuzun adını girmelisiniz. Ben kendi sunucumun adını giriyorum. Port ise bir önceki ekran görüntüsünde anlattığım üzere Enhanced Security kullandıysanız ilgili portu, default olarak bıraktıysanız, port numarası olarak “554” ayarlamalısınız.

clip_image024

Sunucumuz eklenmiş oldu. Şimdi yapmamız gereken. Sunucumuzu seçtikten sonra. “Refresh Server” butonunu tıklamak. Resimde de göreceğiniz ufak ikonu tıklıyoruz. Ya da Mouse Sağ tuşu yardımıyla da “Refresh Server” işlemini yapabiliriz.

clip_image026

Bu işlemi de yaptıktan sonra sol taraftaki menülerden “Applications” sekmesine gelirseniz. Server’dan çektiği uygulamaları görebilirsiniz. Bakın WinRar geldi.

clip_image028

Masaüstüne geldiğinizde ise Sanallaştırdığımız Uygulamanın kısayolunu görmektesiniz. Kısayol üzerinde sağ klik “Properties” yaparsanız, uygulamanın App-V üzerinden çalışacağını görebilirsiniz.

clip_image030

Uygulama kısayolunu 2 kere tıkladığımızda; Aşağıda bir baloncuk belirir ve Uygulamanın sunucu üzerinden çekildiğini ifade eder. Kapandığında da “Shutdown” mesajı belirmekte. Uygulamamız sanal olarak çalışıyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde 2 kere programı açıp kapatarak “Shutdown” mesajını da göstermek istedim.  

clip_image032

Uygulama Sanallaştırma makale serimizin bu bölümünde sizlere; Application Virtualization Client uygulamasının kurulumu, Sanallaştırılan uygulamanın yayınlanması ve Server’dan çekilmesi işlemlerini aktarmaya çalıştım. Umarım faydalı bir makale olmuştur.

Konu ile ilgili sormak istediklerinizi ÇözümPark Forumlarımızdan sorabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Erdem ÇİLİNGİROĞLU

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts