Erdem Çilingiroğlu

Paylaş:

Merhabalar,

Bu makale konumuzda Microsoft Azure üzerinde Azure Gallery kullanarak WordPress kurulumu yapacağız.

Microsoft Azure WordPress Kurullum

Microsoft Azure Web Sites; Saniyeler içinde kurumsal düzeyde Web Uygulamaları oluşturmamızı, dağıtmamızı ve ölçeklendirmemizi sağlayan ve tam olarak yönetilen bir Platform olarak Servis (PaaS – Platform as a Service) sunar. Siz Uygulama kodlarınıza odaklanırken, Altyapınızın güvenli bir şekilde çalıştırılmasını ve ölçeklendirilmesini Microsoft Azure ‘a bırakın.

Bu giriş cümlelerimizin ardından benimde şuan 1 web sitemin Microsoft Azure Web Sites üzerinde barındığını ve kişisel bloğumu da (https://erdemcilingiroglu.com) bir sonraki makalemde canlı olarak Microsoft Azure Sunucularına taşıyacağımı ifade etmek isterim.

Microsoft Azure Web Sites üzerinde WordPress kurmanın 2 yolu var. Bunlardan birincisi şuan makale konumuzda anlatacağımız Azure Gallery ile, Bir diğer yöntem ise tamamen manuel kurabileceğimiz yöntemdir.

Arada ne fark var diye soracak olursanız; Azure Gallery ile kurduğumuz WordPress İngilizce sürüm olarak yayın hayatına başlar. Ama siz sonradan Türkçe Dil Paketini indirebilirsiniz. Birde Azure üzerinde hangi versiyonu yayınladıysa o sürüm ile başlarsınız. Tabi endişe edecek bir şey yok. WordPress kolay güncellenebilen bir yapıya sahip o nedenle güncelleme yaparak bu açığı kapatabilirsiniz.

Örneğin: Şuan makaleyi yazdığım tarihlerde (11-12 Eylül 2014) Azure Gallery üzerinde WordPress 3.9.2 versiyonu mevcut. Fakat WordPress.org sitesine baktığınızda ise 4.0 versiyonun olduğunu görebilirsiniz.

Manuel kurulumda ise; İstediğimiz dilde ve versiyonda WordPress i kendimiz FTP ye upload ederek, tüm müdahaleleri gerçekleştirerek kurabiliriz.

Az önce de belirttiğim gibi bu makalede ben Azure Gallery kullanarak WordPress kurulumu gerçekleştireceğim.

Hazırsak başlayalım.

WordPress Site Oluşturmak

Azure Portal a giriş yapmadıysak yapalım. Microsoft Azure Portal ‘a manage.windowsazure.com adresini kullanarak ta erişebiliriz.

Portal da sol alt bölümde bulunan “NEW” butonuna tıkladığımızda; Aşağıdaki resimde görünen ve bizi yönlendiren bir sihirbaz devreye girer.

Azure Yeni Site Oluşturma

Biz Web Sitesi oluşturacağımız için; “COMPUTE” alanında bulunan “WEB SITE” ve “FROM GALLERY” seçeneğini seçerek bizi Web Sitesi Oluşturma Sihirbazına yönlendirmesini sağlayacağız.

Find Apps for Microsoft Azure” isimli ekranda Azure Gallery de bulunan Web Uygulamalarını bulabilirsiniz. Burada çeşitli kategoriler mevcut. Blog, CMS, e-ticaret ve Forumlar gibi.

Birkaç örnek vermek gerekirse;

Blog WordPress, Ghost
CMS Joomla
e-Ticaret Os CommerceDrupal Commerce
Forumlar phpBB, MVC Forum

Azure Web Apps

Ve benzeri birçok uygulama Azure Gallery içerisinde bulunabilir. Adımlara bakacak olursak;

  1. BLOGS” kategorisini seçelim,
  2. WordPress” uygulamasını bulalım,
  3. Bir sonraki bölüme geçelim.

2. bölümde WordPress Uygulamamıza ait ayarları yapmamız gerekiyor. Bu bölümde 2 ayrı resim dosyası kullanacağım. İlk resimde ilk 4 aşama, diğer resimde ise kalan aşamaları görebilirsiniz.

Azure WordPress Ayarları

1- “URL” bölümünde sitemizin linkini belirleyeceğiz. Bu bölümde ilk kurulum esnasında “.azurewebsites.net” domaini altında subdomain oluşturarak bir URL belirliyoruz.

Örneğin; yenibirsite.azurewebsites.net

2- “DATABASE” bölümünde WordPress için gerekli MySQL veritabanı durumunu seçiyoruz. “Create a new MySQL database” seçeneğini seçerek devam edelim.

NOT: Manuel kurulum yapmak isterseniz Database seçiminizi MySQL yerine MS SQL kullanabilirsiniz.

3- “WEBSCALEGROUP” seçeneği altında “Create a new web hosting plan” seçeneğini sayesinde Web Sitemiz için bir hosting planı oluşturacağız. Ayrıca “REGION” bölümü açılır. Böylece Web Sitenizin hangi bölgedeki Datacenter larda barınacağını seçebiliriz.

4- “REGION” bölümünde Azure Data Center ’larının bulunduğu lokasyonlardan birini seçmemiz gerekiyor. Microsoft Azure Lokasyonları ile ilgili daha önce yazdığım Blog yazım ilgili linktedir.

https://erdemcilingiroglu.com/microsoft-azure-sunucu-lokasyonlari.html

Biz Avrupa Kıtasına yakın olduğu için Hollanda yani West Europe bölgesini seçebiliriz. Tabi siz istediğiniz bölgede açabilirsiniz. İsterseniz Amerika bölgesindeki Data Center ‘lardan birini de seçebilirsiniz. Karar sizin!

Azure WordPress Ayarları

5- “Deployment Settings” bölümünde WordPress Güvenlik Anahtarları girmemiz bekleniyor. WordPress Güvenlik Anahtarları; Web Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların Cookie dosyalarının bu anahtar kodlar sayesinde şifrelenmesini sağlar. İsterseniz buraya hiçbir şey girmeden de devam edebilirsiniz. Ama bu Güvenlik Anahtarları ne kadar güçlü olursa Cookie dosyaları ve siteniz de aynı orantıda güvende olur. Buraya anlamsız metinler girmenizi öneririm.

Normal şartlarda manuel kurulumlarda bu linki (https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/salt/) kullanarak benzersiz WordPress Güvenlik Anahtarları üretebiliyoruz. Fakat burada ürettiğimiz kodları maalesef Azure Gallery ile oluşturduğumuz WordPress üzerinde kullanamıyoruz.

Ben çözüm olarak https://strongpasswordgenerator.com/ adresinden noktalama işaretleri olmayan şifreler üreterek her bir alana bu site sayesinde ürettiğim şifrelerden giriyorum.

6- Tüm bu işlemleri yerine getirdikten sonra bir sonraki aşamaya geçelim.

New MySQL Database” bölümünde WordPress in çalışması için gerekli veritabanı nı oluşturacağız. Buradaki adımlara bakacak olursak;

Azure WordPress Database Oluşturma

1- “NAME” kısmından Database için bir isim girebiliriz. Ben varsayılan isimde bıraktım. Siz isterseniz değiştirebilirsiniz.

2- “REGION” Bu bölümde yine Bölgeyi seçiyoruz. Ben yine Türkiye’ye olan yakınlığından ötürü West Europe yani Hollanda DataCenter larını seçiyorum.

3- Anlaşmayı kabul ediyoruz. Checkbox a işaret koyalım.

Clear DB: Microsoft Azure üzerinde MySQL Database desteği veren bir firmadır. Bu firma sayesinde Database oluşturabilir ve monitoring yani görüntüleme yapabiliriz.

4- Ve final.

Azure Portal a döndüğümüzde “Deploying “Wordpress” to site “yenibirsite” mesajını görüyoruz. Birkaç dakika içerisinde WordPress Web Sayfamız kullanımda olacak. Bekliyoruz.

azure-wordpress-hazirlaniyor

Evet, “STATUS” sekmesindeki “Running” yazısını görüyoruz. WordPress Uygulamamız yayında.

azure-wordpress-sunucu-calisiyor

Şimdi URL kısmındaki linki İnternet Tarayıcımızda açalım. Bizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak. Adımlara geçecek olursak;

azure-wordpress-kurulum

  • URL yi görüyorsunuz. “azurewebsites.net” şeklinde
  • Site Title” adından da anlaşılacağı üzere Sitemizin Başlığını buraya giriyoruz. Daha sonra değiştirme şansımız mevcut.
  • Username” Burada kullanacağınız kullanıcı adı admin paneline girerken işimize yaramakta.

NOT: Kullanıcı Adını admin olarak kullanmayın!

  • Password, twice” Kullanmak istediğiniz şifreyi 2 kere yazmanız gerekiyor. Gerçek ortamda karışık şifreler vermeyi unutmayın!
  • Your e-mail” Burada kullanacağınız e-posta adresine bildirimler yapılacak. Parolanızı unutmanız durumunda yine Şifre Sıfırlama için kullanılır.
  • Privacy” Arama motorlarının sitenizi index lemesi için gerekli ayardır. Ben genelde test amaçlı açtığım sitelerde Canlı ortama almadan aktifleştirmiyorum! Site ile ilgili tüm işlemlerim bittikten sonra Admin Panel deki Ayarlar Bölümünden de aktif edebiliriz.
  • Install WordPress” butonuna tıklayarak kurulumun başlamasını sağlıyoruz.

Kurulumu tamamladığımızda aşağıdaki ekranla karşılaşırız. “Log In” butonuna tıklayalım.

azure-wordpress-kurulum-basarili

Admin bilgilerimizi girerek WordPress Admin Paneline giriş yapalım.

wordpress-login

WordPress Yönetim Panelimiz resimdeki gibi karşımıza geldi.

wordpress-yonetim-paneli

URL mizi girerek WordPress in kurulup kurulmadığını gözlemliyorum. Ben WordPress Yönetim Paneli geldiğinde test amaçlı bir yazı yazmıştım. Onu da Ana Sayfada görebiliyorum. Bu noktadan sonra artık WordPress iniz ile ilgili ayarlamaları yapabilirsiniz. Mesela ilk işlem olarak WordPress 3.9.2 versiyonlu WordPress imizi 4.0 versiyonuna güncelleyebiliriz.

wordpress-hazir

Bu makalemde sizlere Adım Adım Microsoft Azure üzerinde Azure Gallery ile WordPress Kurulumunu anlattım. Başta da belirttiğim gibi bir sonraki makalede Kişisel Blogumu (https://erdemcilingiroglu.com) canlı ortamda Microsoft Azure a taşıyacağım. Bu makaleden sonra da Azure Web Siteleri üzerinde yapabileceğimiz ayarlara değineceğiz.

Yeni makalelerde görüşmek dileği ile.

Saygılarımla,

Erdem Çilingiroğlu

Yorum yapın

  1. ahmet 26 Eylül 2014 at 10:41 - Reply

    Çok faydalı oldu teşekkürler erdem bey

    • Erdem Çilingiroğlu 26 Eylül 2014 at 12:43 - Reply

      Rica ederim Ahmet Bey. Müsait zamanda Azure üzerinde Manuel WordPress kurmayı da anlatacağım. Saygılar.

  2. Uğur 09 Ekim 2014 at 14:26 - Reply

    Teşekkürler Erdem Bey,

  3. 365 Moda 01 Kasım 2014 at 15:25 - Reply

    Harika teşekkürler.

  4. Selim yıldız 19 Şubat 2015 at 11:38 - Reply

    Bilgileriniz çok yardımcı oldu allah razı olsun çok sağolun erdem by

  5. Selim yıldız 23 Şubat 2015 at 11:10 - Reply

    Bilgileriniz çok faydalı oldu erdem bey çok teşekkür ederiz sağolun.

  6. Ahmet Caner 04 Şubat 2016 at 17:14 - Reply

    Güzel makale için teşekkür ederim elinize sağlık, peki ücretlendirme neye göre yapılıyor ? Fiyatlar nasıl ?

  7. Şehirlerarası kurye 07 Şubat 2016 at 15:52 - Reply

    bu kadar açıklayıcı olabilirdi teşekkürler erdem bey..

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts