Erdem Çilingiroğlu

Paylaş:
Microsoft Azure

Herkese merhabalar,

Bildiğiniz üzere son zamanlarda Bulut Bilişim (Cloud Computing) konularına merak saldığımı belirtmiştim. Bu konular ile ilgili paylaşımlara da başladım. Office 365 ve Microsoft Azure konularını ilgili linklerden takip edebilirsiniz.

Bugüne kadar yazdığım makalelerde genel olarak adım adım anlatımlar yaptım. Yine Microsoft Azure ile ilgili de Adım Adım makalelerine devam edeceğiz. Bugünkü konumuz ile Temel Microsoft Azure konularına giriş yapacağız.

Microsoft Azure Logo

Bulut Bilişim ve Microsoft Azure u çok sayıda senaryoda kullanabiliriz. Yeni yazılım testleri, Sanal Laboratuvar oluşturmak gibi. İsterseniz kendi VM’ lerinizi bile yükleyebilirsiniz.

Bu makale sayesinde ilk kez Microsoft Azure üzerinde bir hesap oluşturup, ardından ilk Windows Server 2012 işletim sistemine sahip sunucumuza yani bir sanal makine (Virtual Machine) e sahip olabileceksiniz. Sanal Makineleri yazının bu aşamasından itibaren VM olarak adlandıracağım.

NOT: Siz isterseniz bu makale sonrasında kendi Linux VM lerinizi de oluşturabilirsiniz. Azure Galeri de Ubuntu, CentOS ve SUSE gibi sürümleri bulabilirsiniz.

Bedava Deneme Hesabı Alalım!

Microsoft Azure Deneme hesabı açtığınızda seçtiğiniz para birimine göre tüm Azure hizmetlerinde harcayabileceğiniz belirli bir miktar kredi verilecek. (TL olarak 460 TL – Dolar olarak ise 200 $)

Bu krediyi VM, Web Sitesi, Depolama, CDN ya da SQL veritabanı hizmeti gibi onlarca hizmette, istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Denemeye değer değil mi! Hadi şimdi aşağıdaki linki tıklayarak kayıt olma aşamasına geçelim.

http://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/free-trial/

Açılan Sayfadan “Hemen deneyin” butonuna tıklayalım.

azure-anasayfa

Microsoft Azure hizmetlerini kullanabilmek için; Microsoft Hesabına ve Kredi Kartına ihtiyacımız var. İlk olarak Microsoft Hesap bilgilerimizi girerek Azure Kayıt sayfasına geçelim.

Azure login ekranı

Oturum Aç” butonuna tıkladıktan sonra bize bir form alanı açılacak. Buraya bilgilerimizi girelim. “Ödeme Bilgileri” kısmında bizden kredi kartı bilgileri istiyor. Bu bilgiler sadece doğrulama amaçlıdır. Kredi Kartınıza herhangi bir ücret yansıtılmayacaktır. Bu bilgiler bir sonraki satın alma işlemine kadar doğrulama amaçlı kullanılacaktır.

Size hediye olarak tanımlanmış olan kredi dâhilinde harcama yapabilirsiniz. Bu tutarı geçemezsiniz. Böylece siz herhangi bir üyelik yükseltmesi yapmadıkça (Kullandıkça Öde ya da Kurumsal Sözleşmeler gibi) Kredi Kartınızdan herhangi bir çekim yapılmaz. Kredi tutarınız bitince hizmetleriniz durur.

Azure Kayıt Formu

Yazarın Notu: Eğer Kredi Kartı istenmeseydi her Microsoft hesabı olan bir Azure hesabı açabilirdi. Böylece kaynaklar gereksiz olarak kullanılırdı. Kredi kartı doğrulaması ile bunun önüne geçilmiş.

Bilgileri doğru bir şekilde girmiş ve Kredi Kartımızı da onayladıysak aşağıdaki gibi bir ekrana sahip oluruz. Sözleşmeyi de kabul edip “Satın Al” butonuna tıklayabiliriz.

Azure Ödeme Bilgileri

Satın Alma işlemini onayladıktan sonra Microsoft Azure Abonelikler ekranımız açılır. Burada Aboneliğimiz ayarlanırken birkaç dakika bekliyoruz. Arada bir “Yenilemek için burayı tıklayın” uyarılı bölüme tıklayarak hesabımızın aktif olup olmadığını görüntüleyebiliriz.

Azure Abonelik Ekranı

Gördüğünüz üzere şimdi hesabımız aktif edildi. “Ücretsiz Deneme süreniz 29 gün sonra sona eriyor. Şimdi yükseltmek için burayı tıklayın” ibaresini gördük. Bu ekranda kalan günü, kalan krediyi ve kullandığımız hizmetlere ilişkin ücretlendirmeleri görebiliyoruz.

Azure Abonelik Ekranı 2

Şimdi ekranın sağ üst kısmında bulunan “Portal” butonuna tıklayalım ve Microsoft Azure Portal ’ın açılmasını sağlayalım.

Bu ekrana http://manage.windowsazure.com adresini kullanarak ta erişebiliriz.

NOT: Microsoft Azure Portalını değiştiriyor. Yeni Portal ile ilgili ekran görüntüsü paylaştığım Blog Yazımı ilgili linkte bulabilirsiniz. https://erdemcilingiroglu.com/yeni-microsoft-azure-portal-preview.html

Portal butonuna tıkladıktan sonra bizi kısa bir tanıtım turu karşılıyor.

azure-portal-giris

Tanıtım Turunun ardından Azure Portal karşımızda. Sol tarafta bulunan menüde bizim oluşturduğumuz VM, web siteleri, mobil servisler vb kategoriler sayesinde oluşturduğumuz hizmetleri kategorilendirilmiş şekilde görebiliriz.

Microsoft Azure Portal

Portal ekranında üst menüde “CREDIT STATUS” ibaresini göreceksiniz. Bu alana tıkladığımızda şu anki aktif kredimizi ve kalan zamanı görebiliriz.

Azure Kredi Durum

İlk Windows Server 2012 Datacenter VM Oluşturalım!

Microsoft Azure Portal üzerinde ilk Windows Server 2012 Sanal Makinamızı oluşturalım. Portal da sol alt bölümde bulunan “NEW” butonuna tıkladığımızda; Aşağıdaki resimde görünen ve bizi yönlendiren bir sihirbaz devreye girer.

Biz ihtiyacımıza uygun seçeneği seçerek devam edeceğiz. Örneğin; sanal makina oluşturacağımız için COMPUTE bölümünde yer alan Virtual Machine (VM) seçeneğini seçeceğiz. Eğer Azure SQL kullanmak isteseydik “DATA SERVICES” bizim ihtiyacımıza cevap verecekti.

Biz “COMPUTE” alanında bulunan “FROM GALLERY” seçeneğini seçerek bizi VM oluşturma Sihirbazına yönlendirmesini sağlayacağız. Eğer “QUICK CREATE” seçeneğini seçersek te hızlı bir şekilde VM oluşturmamız mümkün hale gelir.

Azure Yeni VM Sihirbazı

Choose an Image sayfasında bizden bir image seçerek devam etmemizi istiyor. Seçenekleri inceleyecek olursanız; Windows Server, Sharepoint Server, SQL Server vb. uygulamaları barındıran VM ler oluşturmanız mümkün. Burada bir soru aklınıza takılmış olabilir. Azure VM lisansları nasıl oluyor? Gibi bir soru. Bu sorunun cevabını şöyle verebilirim. Sadece Server 2012 kurduğunuzda Windows Server için bir lisans ücreti ödemenize gerek yok. Azure krediniz ya da ödemeleriniz içerisinde VM lerin Server İşletim Sistemi bedelleri dahildir. Örneğin siz 1 çekirdek işlemcili, 1,75 GB RAM e sahip olan bir VM açtığınızda aylık yaklaşık 155 TL ödeyeceğinizi varsayalım. Bu rakam içerisinde lisans ücreti de dahildir. Eğer Sharepoint Server açmak isterseniz, Sharepoint Server lisansını siz girmek zorundasınız!

Biz Windows Server 2012 kuracağımız için Windows Server 2012 R2 Datacenter image seçeneğini seçiyoruz.

Azure VM Oluşturma

Gelen ekranda Sanal Makine Konfigürasyonumuzu seçiyoruz.

Bu alanda bizden istenen veriler ile ilgili açıklamalar;

VERSION RELEASE DATE: Burada verilen tarih seçeneklerinden Best Practice olarak en son tarihi seçmeniz doğru bir hareket olur. Burada gelen güncellemeler, service pack ler vb. gibi eklentiler neticesinde oluşan yeni versiyonların olduğunu anlayabiliriz.

VIRTUAL MACHINE NAME: Bu alanda VM için bir isim belirleyeceğiz. Vereceğimiz isim Sunucu Adı olacak. Ben “erdemtestserver” ismini kullanıyorum.

TIER: “Basic” ya da “Standart” olarak 2 farklı katman bulunmaktadır. Aradaki fark; Basic ücret olarak daha uygundur. Fakat Yük Dengeleyici (Load Balancer) ve Otomatik Ölçeklendirme (Auto Scale) içermez. Standart ise; Yük Dengeleyici (Load Balancer) ve Otomatik Ölçeklendirme (Auto Scale)  özelliklerini içerir. Ben Standart olarak seçiyorum.

SIZE: Bu kısımdan sunucumuzun CPU Core (İşlemci Çekirdeği) ve RAM miktarını ayarlayabiliriz. Özellikleri ne kadar yükseltirseniz ücret te o derecede artar. Bu fiyatlandırma ile ilgili rakamları yaklaşık olarak belirleyebileceğiniz bir Azure Hesap Makinası vardır. Linki: http://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/calculator/

Bu Hesap Makinası sayesinde yaklaşık fiyatları görebilirsiniz.

NEW USER NAME / PASSWORD: Bu alan anlayabileceğiniz üzere Windows Server için Admin kullanıcı adı ve şifrelerinin sorulduğu alandır. Buradaki bilgileri de istediğimiz gibi verebiliriz.

Azure VM Oluşturma 2

VM Konfigürasyonumuza devam ediyoruz.

İlk kez bir Sanal Makine oluşturduğumuzda Cloud Service otomatik olarak oluşturulur. Daha sonra çok sayıda VM ile çalışmaya başladığınızda Cloud Service önemli bir hal almaya başlar. Yük Dengeleme, VM’lerin birbirleri arasındaki iletişim vb. gibi konularda Cloud Service kullanımı devreye girer. Bu konuya daha sonraki makalelerimizde değineceğiz.

CLOUD SERVICE DNS NAME: Bu alanda vereceğimiz isim benzersiz olmalıdır. Evrensel bir isimdir. Dışarıdan erişmeye kalktığımızda (RDP gibi) kullanacağımız adrestir.

REGION: Azure Data Center ’larının bulunduğu lokasyonlardan birini seçmemiz gerekiyor. Lokasyonlar ile ilgili Blog yazımız ilgili linktedir.

Biz Avrupa Kıtasına yakın olduğu için Hollanda yani West Europe bölgesini seçebiliriz. Tabi siz istediğiniz bölgede açabilirsiniz. İsterseniz Amerika bölgesindeki Data Center ‘lardan birini de seçebilirsiniz. Karar sizin!

STORAGE ACCOUNT: Azure Storage; Blob Storage, Table Storage ve Queue Storage olarak 3 hizmeti içerir. Bu hizmetlerin her biri otomatik ve benzersiz bir isimle oluşturulmuş bir Storage Account’a bağlanır.

AVAILABILITY SET: Buradan erişilebilirlik ayarlarını yapabiliriz. Bu konu da ileri düzey konulardandır. Ama kısaca Yedeklilik olarak ifade edebiliriz. Örneğin sizin için Web sunucu kritiktir.2 ya da daha fazla Web sunucu açarak Availability ayarlarını yaparak, planlı ya da plansız bakım durumlarında Web sunucularınızın hiç kesilmeden devam etmesi sağlanabilir. Ben şuan ayarlamak istemediğim için “None” olarak bırakıyorum.

Azure VM Oluşturma 3

ENDPOINTS: Oluşturduğumuz VM ile hangi yollarla iletişime geçip geçemeyeceğimizi bu bölümden yapıyoruz. Örneğin Remote Desktop yapmak istiyorsak bu protokolü ekleyebiliyoruz. Ya da VPN ile erişim sağlayacaksak ve güvenlik önlemi olarak RDP Portu açmak istemiyorsak kapatabiliriz. POP3, IMAP, http ve ya HTTPS gibi onlarca protokole bu bölümden izin verebilir ya da yasaklayabiliriz. Tüm ayarları yaptıktan sonra bir sonraki aşamaya geçebiliriz.

Azure VM Endpoints

VM AGENT: “Install the VM Agent” seçeneği ile Sanal Makinalarımızın yönetimi, yapılandırılması ve optimizasyonu gibi konularda bize zaman kazandıran küçük uygulamaların kurulmasını sağlarız.

Ayrıca yine Sanal Makinamız hazırlanırken aşağıda yer alan Eklentiler (Extensions) arasından da seçim yapıp ihtiyacımıza uygun eklentileri kurabiliriz. Ben sadece VM Agent kurulmasını istediğim için “Install the VM Agent” seçeneğini işaretliyorum. Ve VM oluşturma işlemini sonlandırıyorum.

azure-vm-olusturma-4

VM Oluşturma işlemi bittikten sonra tekrar Azure Portal a yönlendiriliyorum. Burada oluşturduğum VM yanında STATUS sekmesinde “Starting (Provisioning)” işleminde olduğunu gözlemliyorum. 5-6 dakika gibi bir sürede bir VM hazırlanıyor. Bu sürecin bitmesini bekliyorum.

vm-provisioning

Bir süre bekledikten sonra STATUS sekmesindeki durumun “Running” olarak değiştiğini gözlemliyorum. Ayrıca alt alanda bulunan “Active Progress” menüsünden de takip edebiliyorum ve VM in başarılı bir şekilde oluşturulduğunu gözlemleyebiliyorum.

Alt menüde bulunan CONNECT butonuna tıklıyarak RDP Konfigürasyon dosyasının bilgisayarıma inmesini sağlıyorum.

azure-vm-running

RDP Konfigürasyon dosyası bilgisayarıma indi. İndirdiğim lokasyonda bu dosyayı çift tıklayarak çalışmasını sağlıyorum.

13-rdp-link-download

Gördüğünüz gibi Credential ekranı geldi. Kurulum esnasında girdiğim Admin Kullanıcı adını ve Şifremi girerek, OK butonuna tıklıyoruz.

Azure RDP Credential

Gördüğünüz gibi Windows Server 2012 Masaüstüm başarılı bir şekilde geldi.

Azure Windows Server 2012 Start

Bu makalemizde Adım Adım Microsoft Azure ’a Giriş yapıp ilk adımımızı atmış olduk. İlerleyen makalelerde, yeni konularda tekrar görüşmek üzere.

Saygılarımla,

Erdem Çilingiroğlu

Yorum yapın

  1. Erdinç 01 Ocak 2015 at 14:24 - Reply

    Giriş seviyesi için anlatım güzel . Bu konu gelecekte çok kullanışlı olacak . bunu sizden öğrendiğimi unutmam. Çünkü ödeme kısmında neden gerek olduğunu algılamamıştım 🙂 +1

  2. Yusuf 18 Şubat 2015 at 03:58 - Reply

    Selamun aleyküm

    460 TL lik krediyi kullandıktan sonra, bunu bizim kredi kartımız da kesiyor değil mi?

    • Erdem Çilingiroğlu 24 Mart 2015 at 11:24 - Reply

      Aleyküm selam Yusuf Bey,

      Evet. 460 TL lik kredi bittikten sonra Ne kadar harcarsanız o kadar kesilir. Harcamazsanız herhangi bir ücret yansıtılmaz. Saygılarımla,

  3. Ahmet Hakan Beşel 07 Temmuz 2015 at 12:40 - Reply

    Azuredan sanal makine almayı düşünüyorum. Şimdi 180 dk lık kredi yüklesem. Sadece makineye bağlandığımda mı düşecek yoksa sürekli mi. Ve makineyi açma kapama gibi bir olay var mı? Kredi harcamasın diye

    • Erdem Çilingiroğlu 04 Ekim 2015 at 19:13 - Reply

      Merhaba,

      Siz makinayı açık bıraktığınız sürece o kredi harcanır. Makinayı açıp, kapatabilirsiniz. Tıpkı standart Server işletim sistemleri gibi.

  4. halil 25 Eylül 2015 at 04:21 - Reply

    ben ücretsiz üye oldum denedim, fakat kredim bittikten sora benden para çeker mi ? kullanmamayı düşünüyorum

    • Erdem Çilingiroğlu 04 Ekim 2015 at 19:06 - Reply

      Merhaba,

      Süreniz bitince kullanımı kapatabilirsiniz. Ya da limiti olmayan Sanal bir kredi kartı bilgisi vermeniz yerinde olur. Saygılarımla,

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts