Merhabalar arkadaşlar,
Bu makalemizde Application Virtualization bileşenlerimizden biri olan ve önemli bir yer tutan Sequencer Uygulamasına giriş yapacağız. Sequencer Uygulamasının görevi neydi önce onu hatırlayalım.
GEREKSİNİMLERİ NELERDİR?
Donanımsal Gereksinimler:
CPU: Intel Pentium III, 1 GHz ve yukarısı (32-bit or 64-bit)
RAM: 1 GB ve yukarısı, Microsoft tarafından önerilen RAM 2 GB
HDD: 40 GB Harddisk. 15 GB Boş alan olması önerilir.
Yazılımsal Gereksinimler:
Windows XP / SP2, SP3 – 32 Bit, 64 Bit
Windows Vista Business, Enterprise, Ultimate / SP1, SP2 – 32 Bit, 64 Bit
Windows 7 Professional, Enterprise, Ultimate – 32 Bit, 64 Bit
SEQUENCER NOTLARIM:
· App-V Sequencer (SFTSequencer.exe) Uygulamasını ya da kısayolunu “Administrator” yetkisine sahip bir “User Account” ile çalıştırmalısınız. Çünkü bir uygulamayı sanallaştırırken bu uygulama bazı değişiklikler yapacaktır. “Program Files” klasörüne dosyalar yazmak, Registry değişiklikleri, bazı servisleri başlatıp, durdurmak ve izinleri değiştirmek gibi. Bu sebeple Administrator yetkisiyle programı açmanızı tavsiye ederim.
· Sequencer kurulu makinamıza ikinci bir disk ya da bölüm eklemeniz önerilir. Bu bölüm yada sürücüye “Q” harfini verirseniz, Çok nadiren oluşabilecek sürücü harfi problemlerini minimize etmiş olursunuz.
· Sequencer Uygulaması ile uygulama sanallaştırırken, Sequncer’ı yeni kurulum yapılmış bir işletim sistemine yüklemenizi öneririm. Bu her uygulama için geçerlidir. Her yeni uygulama sanallaştırdığınızda Sequencer’ın yeni kurulmuş bir makinada olması önerilir. Bunun için önerebileceğim bazı yöntemler vardır:
ü Sequencer ile her uygulama sanallaştırma işleminden sonra sisteme format atıp tekrar kurulum gerçekleştirmek. (Takdir edersiniz ki bu işlem çok fazla zaman kaybına neden olacaktır.)
ü Herhangi bir imaj alma yazılımı kullanarak makinanın temiz imajını aldıktan sonra her kurulumda eski imaja geri dönmek. (Uygulanabilir bir yöntem. Ama biraz paranoyak olmak gerekirse J temiz bir sisteme 3. Parti bir yazılım kurmuş oluyorsunuz.)
ü MS Virtual PC veya türevi bir Virtual Machine Yazılımı kullanarak sanal bir işletim sistemi oluşturabilirsiniz. Bu Sanal işletim sisteminden clone (kopya) oluşturarak, işlemleri daha basite indirgeyebilirsiniz. (Sağlıklı bir yöntem. İstediğiniz an yeni bir clone oluşturarak bu işlemi defalarca tekrarlayabilirsiniz.)
ü Hyper-V üzerinde oluşturduğunuz işletim Sistemlerinde snapshot özelliği sayesinde yine işlemleri en aza indirerek kendinize bir Sequencer makinası hazırlayabilirsiniz. (Benim kullandığım ve tavsiye edeceğim yöntemdir. Ben bu özellik sayesinde her ayrıntıda snapshot alıp, olası bir hata durumunda ilgili noktaya geri dönebiliyorum. Bu özellik; Çalıştığım şirkette Oracle Discoverer Uygulamasını sanallaştırırken çok işime yaramıştı.)
Bu açıklamalardan sonra kuruluma geçelim.
MDOP ISO dosyamızı ya da DVD’mizi sürücümüze taktık. App-V Kurulumundan hatırlayabileceğimiz Autorun menüsü geldi. Bu menüden Microsoft Application Virtualization for Desktops seçeneğini tıklıyoruz.
Gelen menüden de Sequencer kurulumunu seçiyoruz. Burada siz yapınıza göre 32 Bit ya da 64 Bit seçiminizi yapabilirsiniz.
Gelen ekranda Microsoft Visual C++ 2005 SP1 Redistributable Package (x86) eklentisine gereksinim duyduğunu ifade ediyor. Install diyerek bu kurulumu başlatıyoruz.
Gereksinimimiz yüklendikten sonra Sequencer Uygulaması için Hoşgeldiniz Sihirbazı geliyor. Next butonunu tıklayarak geçiyoruz.
Lisans sözleşmesi ekranında da “I accept the terms in the license agreement” seçeneğini seçerek sözleşmeyi onaylıyoruz.
Uygulamanın kurulacağı dizini belirliyoruz.
Kurulumu başlatmak için Install butonunu tıklıyoruz.
Kurulum tamamlandı. “Launch the program” seçeneğini işaretlerseniz, “Finish” butonunu tıkladığınızda Sequencer uygulaması başlayacaktır. Biz uygulamayı “Administrator” yetkisi ile başlatacağımız için uygulamayı başlatmıyoruz!
Start menüsünden Sequencer Uygulamasının kısayolunu masaüstüne oluşturuyorum. Uygulama üzerinde Mouse’un sağ tuşuna basarak “Run as Administrator” tıklıyorum ve uygulamanın Administrator yetkisiyle açılmasını sağlıyorum.
Uygulamamız açıldı ve bizi 3 seçenek ile karşıladı. Bu seçeneklerin ne olduğuna kısaca değinelim.
Create a Package: Bir uygulamayı sanallaştırırken seçeceğimiz seçenektir. Bu seçenek sayesinde uygulamalar için paketler oluştururuz.
Edit a Package: Daha önceden sanal paketlere çevirdiğimiz uygulamalar üzerinde değişiklikler yapmamızı sağlar.
Upgrade a Package: Bu seçenek ile sanallaştırdığımız uygulamalar üzerinde güncelleme işlerini yapabiliriz.
Biz ilk kez bir uygulama sanallaştıracağımız için “Create a Package” seçeneğini seçiyoruz.
Gelen ekranda oluşturacağımız paket için bir isim vermemizi istiyor. Ben bu makalede örnek olması için “WinRar” uygulamasını sanallaştırıyorum. Bu nedenle Paket adı olarak “WinRar” belirledim.
Bu ekranda “Monitoring” işlemini başlatacağız. Bu işlem uygulamamızı kurarken yaptığımız işlemleri sanal pakete çevirme işlemini yapar. “Begin Monitorring” butonuna tıklıyoruz.
Uygulamamızı kuracağımız dizini bize soruyor. Dikkat ettiyseniz; Makalemin başında NOTLAR kısmında belirttiğim üzere bir “Q sürücüsü” oluşturdum. Uygulamaları buraya kuracağım. Q sürücüsü içerisinde “WinRar” klasörü oluşturarak, uygulamayı buraya kuracağımı belirtiyorum.
Şuan Monitorring işlemi başladı. 2. madde yani “Install the application and then click Stop Monitorring” aktif olduğunda kuruluma başlayacağım.
Seçenek aktif olduktan sonra sanallaştıracağımız uygulamanın kurulum dosyasını çalıştırıyoruz.
ÖNEMLİ NOT: Buradaki en önemli nokta; Uygulamanın kurulum dizinini muhakkak Q sürücüsünde oluşturduğumuz klasör olarak göstermelisiniz!
Bu önemli noktadan sonra Standart kurulum prosedürlerini yerine getiriyoruz. Uygulamanın kurulumu bittiğinde aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşıyoruz. Bu ekranda uygulamamızı ve alt bileşenlerini görüntülüyoruz. Bu ekranda istemediğimiz kısımları pakete dahil etmeme gibi bir imkanımız var. Mesela ben “Help” ve “Manual” dökümanlarını “Remove” butonu yardımıyla kaldırdım ve sadece WinRar uygulamasının kalmasını sağladım.
Yapmamız gereken önemli bir ayar daha var. Sanallaştıracağımız her uygulama için aşağıdaki ekrandaki gibi uygulama dosyasını gereksiz ayrıntılardan arındırmak. İlk resimde görebileceğiniz üzere “OSD File Name” kısmında sürüm numarası da yer almakta. İçerisinde bolca nokta işareti mevcut. Bu noktalar; Dosyanın paylaşım esnasında uzantı olarak algılanabileceği için bu noktalardan ve gereksiz ayrıntılardan kurtulmamız gerekiyor. Bu da ufak bir Troubleshooting noktası olarak makalemizde yer alsın.
Bakın sade bir şekilde “WinRar.osd” olarak bıraktım. Böylece çıkması muhtemel sorunlara başında müdahale etmiş oldum.
Son aşamalara gelmek üzereyiz. Şimdi sanallaştırdığımız uygulamayı bizden çalıştırmamızı istiyor. Birden fazla uygulama varsa “Launch All” ama benim tavsiyem tek tek manual olarak “Launch” işlemini uyguluyor olmanız.
Bakın WinRar uygulamamız çalıştı. Uygulamamızın çalıştığını gördükten sonra bizden uygulamayı kapatmamızı bekliyor.
NOT: Bu aşamada istersek programda özelleştirmeler yapabilirsiniz. Mesela bir Browser sanallaştırdığınızda Ana Sayfa vb. gibi ayarlarınızı yapabilirsiniz.
Uygulamamız çalıştı. Bir sorun gözükmemekte. Onay işaretini aldık. Bir sonraki aşamaya geçiyoruz.
Bakın son aşamada uygulamamızı sanallaştırıyor ve bir paket oluşturuyor.
Paketi oluşturduktan sonra Sequencer Editörü çıkıyor karşımıza buradaki sekmelere kısaca değiniyor olalım.
Properties: Bu sekmede göreceğiniz üzere; Oluşturduğumuz sanal paketimiz ile ilgili bazı detayları bize sunuyor.
Deployment: Bu sekme çok önemli! Bu sekme ile ilgili bilgileri vermekle birlikte kurulumumuz için önemli bir noktaya da değiniyor olalım. Öncelikli olarak Protokol. Eğer ki sizde benim gibi “Secure” bir bağlantı oluşturmadıysanız protokolü “RTSP” olarak seçmelisiniz!
Bir diğer önemli ayar ise “Server adı” Bu kısıma sunucunuzun adı ne ise onu yazmalısınız!
Change History: Bu kısımda oluşturduğumuz paket ile ilgili bazı bilgiler mevcuttur. Eğer ki paketimizi daha sonradan değişikliğe uğrattıysak. Üstteki “Modification Date” kısmından ilgili tarihe giderek yapılan değişiklikleri görebilirsiniz.
Files: Adından da anlaşılacağı üzere Dosyaları listeler. Kurulum paketinde bulunan dosyaları ve onlarla ilgili bazı bilgileri görüntüleyebiliriz.
Virtual Registry: Sanal Registry kayıtlarımızın tutulduğu kısımdır. Buradan eklenen katyıtları görebilir ya da paket oluşumu esnasında değiştirmek istediğimiz kayıt varsa güncelleyebiliriz.
Virtual File System: Sanal Dosya Sistemi ile ilgili bilgilerin tutulduğu kısımdır. Görebileceğiniz üzere Sanallaştırdığımız Uygulamanın kısayollarının nerelere kopyalanacağını ya da hangi kısayolların olacağını belirleyebiliyoruz.
Virtual Services: Bu sekmede de adından da anlayacağınız üzere Servisler ile ilgili değişiklikleri görüntülüyoruz. Ve yapılandırabiliyoruz. Eğer uygulamanız servislerle çalışıyorsa buradan gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz.
OSD: Bu sekmede ise oluşan OSD dosyası ile ilgili ayarları görüntüleyebilmekteyiz. Uygulamanın bulunduğu yerden, Client işletim sistemine kadar olan bütün ayarları görüntüleyebiliriz.
Bir makalenin daha sonuna geldik. Bu makalemizde Sequencer Uygulamasının kurulumunu gerçekleştirdik. Sonrasında ise Winrar sıkıştırma programını sanallaştırdık. Makalem içerisinde anlatmaya çalıştığım yönergeleri uygulayarak sizlerde istediğiniz programları sanallaştırabilirsiniz. Bu konuda sorularınız olursa, ÇözümPark Forumlarından sorabilirsiniz. Umarım faydalı bir makale olmuştur.
Bir sonraki makalemizde; Sanallaştırdığımız bir uygulamanın App-V Management Server içerisine entegre etmeyi, App-V Client uygulamasının kurulumunu ve sanallaştırdığımız uygulamayı Client işletim sistemine çekmeyi anlatmaya çalışacağım.
Bir sonraki makalemde görüşmek dileği ile.
Saygılarımla,
Erdem Çilingiroğlu